

Huhkitko kuntosalilla viisi kertaa viikossa – tai vähintäänkin ajattelet että sinun pitäisi tehdä niin? Todellisuudessa voisit päästä vähemmällä ja saada parempia tuloksia.
Liian kovat tavoitteet vievät motivaation
Treenaamiseen liitetään usein epäolennaisia ohjenuoria, kuten että treenin tulee kestää tietyn verran ja että treenatessa pitää tulla hiki. Tai että lihasta kasvattaakseen täytyy tehdä 4 x 8 -sarjoja ja käydä jokainen lihasryhmä läpi vähintään kaksi kertaa viikossa. Hurjin väite on se, että tulosten saamiseksi tarvitaan yli viisi viikoittaista salitreeniä.
Se, mihin treeni-into yleensä kaatuu on liian korkeiden tavoitteiden asettaminen. Otetaan ohje ulkopuolelta ja päätetään noudattaa sitä, vaikkei sen toteuttaminen istuisi lainkaan omaan arkeen. Kun alkusysäys on laantunut, todetaan ettei treenaamisen järjestäminen ole ihan helppoa kaiken kiireen ja muun elämän keskellä. Yhtäkkiä motivaatio onkin tipotiessään. Ensimmäinen askel kohti pitkäaikaista treenitaivalta onkin korvien sulkeminen ulkopuolisilta neuvoilta silloin, kun teemme jo parhaamme.
Tehokkain tapa ei ole ainoa tapa
Ajatellaan, että lattialle on kertynyt roskia. Roskat tuntuvat inhottavasti jalkapohjissa joka askeleella ja haluaisit päästä niistä eroon. Tiedät, että imuri on tehokkain väline roskien siivoamiseen ja käyt hakemassa sen kaapista. Kun laitat pistokkeen seinään, huomaatkin imurin olevan rikki. Siivoatko roskat lopulta rikkalapiolla vai jätätkö ne mielummin siivoamatta kokonaan?
Tulosten saamiseen ei ole yhtä ja oikeaa tapaa. Kun ajattelemme maalaisjärjellä, tiedämme että yksikin viikottainen treeni on parempi kun ei treeniä ollenkaan. Haluamme kuitenkin ennen kaikkea pelata varman päälle ja tietää, että tekemämme työ tuottaa tuloksia. Kun tiedämme, että treenaamalla viisi kertaa viikossa saa tuloksia varmasti, vähemmän tekeminen on riski. Mitä jos se vähempi aika ja vaiva meneekin hukkaan?
Ei määrä ja kesto, vaan laatu ja lopputulos
Treenin viikottainen määrä on sivuseikka sen rinnalla, mitä pystyt tekemään pitkäjänteisesti kuukausia, vuosia tai mahdollisesti loppuelämän. Monella viikottaisella treenikerralla voit saada haluamasi tulokset nopeastikin, mutta mihin hintaan? Pelkät treenimatkat ja suihkussa käynti tuplaavat treeniin kuluneen ajan, jolloin monta viikottaista treeniä vie vapaa-ajasta jo ison osan. Useimmalle tämä tahti ei ole realistinen. Jospa antaisitkin tuloksille hieman enemmän aikaa ja keskittyisit nauttimaan matkasta? Kun lopulta saavutat tavoitteesi, tiedät että ne myös säilyvät.
Eli paljonko viikoittaista treeniä tarvitaan?
Kuuntele joka viikko omaa jaksamistasi ja pohdi paljonko voit käyttää aikaa treenaamiseen ilman suurta järjestelyä ja sumplimista. UKK-instituutin virallisten suositusten mukaan lihaskuntotreeniä olisi hyvä tehdä kaksi kertaa viikossa, joten tämä voisi toimia hyvänä lähtökohtana.
Jos jonain viikkona et ehdi treenata yhtään, se ei haittaa. Välillä taas saatat innostua ja mennä vaikkapa neljä kertaa viikossa. Tekemisen pitää olla joustavaa, jotta mielenkiinto säilyy. Viisi kovaa treeniä alkaa olla jo monelle ei-työkseen urheilevalle liikaa.
Kovatehoisien treenien lisäksi kannattaa ehdottomasti tehdä kehonhuoltoa ja kevyempää luonnossa liikkumista. Treenin tulee tuntua hyvältä ja siitä tulee saada energiaa. Jos koet treenit jatkuvasti väsyttäväksi, se saattaa tarkoittaa, että kuormitus on liian kovaa.
Jos haluat varmistua siitä, että jo 2-4 viikoittaista treeniä riittää nopeaankin kehitykseen, tule mukaan seuraavalle Peruskurssille!