

HIIT-harjoittelun hyötyihin kuuluu:
- Kehonkoostumuksen muuttuminen (rasvaprosentin pieneneminen ja lihasmassan kasvaminen)
- Roima kunnon kohoaminen – ja tulokset ovat havaittavissa nopeasti!
- Hapenottokyvyn parantuminen ja sitä kautta sydänsairauksien ehkäisy
- Veren rasva-arvojen parantuminen ja sitä kautta verisuonisairauksien ehkäisy
HIIT-harjoittelua voidaan toteuttaa monella tapaa, kuten juoksemalla, kehonpainoliikkeitä hyödyntämällä tai lisäpainoja käyttämällä. HIIT onkin yksi toiminnallisen harjoittelun muodoista, joka kehittää kehon fyysisiä toimintoja kokonaisuutena. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki liikkeet suoritetaan koko keholla sen sijaan että käytettäisiin vain yhtä eristettyä lihasta. Näin kroppa joutuu myös käyttämään enemmän resursseja yksittäisen liikkeen tekemiseen eli toisin sanoen kaloreiden kulutus kasvaa.
Vatsalihakset kuntoon HIIT-harjoittelulla
Koska HIIT-harjoittelussa hyödynnetään nopeita, räjähtäviä suorituksia, rasva-aineenvaihdunta paranee ja erityisesti keskivartalon rooli liikkeen tekemisessä korostuu. Vaikkei treeni siis sisältäisi ollenkaan vatsarutistuksia tai lankutusta, keskivartalon lihakset pääsevät töihin ja vahvistuvat harjoittelun seurauksena merkittävästi. Tämän lisäksi myös muut liikkeen aikana käytettävät lihakset vahvistuvat ja siihen myös kehonkoostumuksessa tapahtuvat muutokset perustuvat: keho käyttää rasvaa energianlähteenä samalla kun lihasmassa pysyy yllä tai jopa kasvaa. Oleellista on kuitenkin se, että yksittäinen suoritus tehdään tarpeeksi kovaa. Tarkemmat HIIT-harjoittelun mekanismit löydät mm. tästä julkaisusta.
Toisaalta on kuitenkin tärkeää huomioida, että toisin kuin kävely, venyttely tai muu rauhallinen, keholle helppo toiminta, jokainen kovatehoinen harjoittelukerta aiheuttaa keholle merkittävän stressireaktion. Jotta harjoittelua pystytään jatkamaan pitkällä tähtäimellä, palautumisen tulee olla sen mukaista. Huono palautuminen vie tehoja tulevasta treenistä ja heikoilla tehoilla tehty HIIT-treeni ei puolestaan riitä antamaan riittävää stimulaatiota kehittymiseen.
Harjoittelijoiden yleisin sudenkuoppa onkin se, että yksittäistä treeniä ei tehdä riittävän kovaa ja toisaalta palautumiselle ei anneta riittävästi aikaa. Näin myös osa terveyshyödyistä jää saamatta. Kannattaa siis muistaa, että etenkin kovatehoisessa harjoittelussa laatu korvaa määrän eikä suurempi treenimäärä välttämättä johda parempiin tuloksiin.
HIIT on myös osana TFW-harjoitusohjelmaa ja treeneissä käytetään metodeja, jotka tekevät osallistujan maksimaalisen suorituksen toteutuksesta mahdollisimman helppoa. Ohjelmoinnissa huomioidaan myös levon ja treenin tasapaino oikeassa suhteessa. Jos haluat itse kokea miksi TFW-metodissa hyödynnettävät harjoittelukeinot ovat niin tuloksekkaita sekä terveyden että pitkäaikaisen treenimotivaation kannalta, varaa itsellesi kokeilutunti täältä.