

Liikuntamuoto, josta kaikki puhuvat: kuntosaliharjoittelu. Osa treenaa kuntosalilla jo aktiivisesti, toiset sen sijaan eivät ole ikinä kokeilleet. Oli kyse sitten kesäkuntoon pääsemisestä tai arjen jaksamisen lisäämisestä, kuntosali tuntuu antavan ratkaisun kaikkeen. Kuntosalitarjontaakin löytyy paljon ja harrastajalla on varaa valita juuri itselleen sopiva kuntoilupaikka oman budjetin ja tarpeiden mukaan. Vaikka kaikki liikunta on hyvästä, jokin kuntosaliharjoittelussa tekee siitä erityisen tehokkaan harjoittelumuodon. Mutta mikä?
Liikuntalajien erot: kuntosaliharjoittelu vs. muut
Eri liikuntamuodot vaikuttavat kehon eri ominaisuuksiin. Treenaaminen voidaankin jakaa karkeasti kahteen luokkaan: aerobiseen ja anaerobiseen liikuntaan. Molempia näistä tarvitaan kehon parhaaseen mahdolliseen hyvinvointiin. Aerobinen liikunta on ennen kaikkea verenkiertoon ja hapen kuljetukseen kohdistuvaa kevyttä, useita minuutteja kestävä suoritus. Loistoesimerkki aerobisesta liikunnasta on ihan perinteinen, reipas kävely. Anaerobinen liikunta sitä vastoin on lihassoluihin kohdistuva raskas, muutamia sekunteja kestävä suoritus. Arkielämän esimerkki anaerobisesta suorituksesta on vaikkapa raskaan huonekalun siirtäminen toiseen paikkaan.
Kuntosaliharjoittelun tarkoitus
Miksi sitten kuntosaliharjoittelusta puhutaan niin paljon verrattuna muihin lajeihin? Oletetaan, että normaali työssäkäyvä henkilö kävelee työmatkojen aikana/työpaikalla jonkin verran, minkä lisäksi aktiivisuutta tulee mahdollisesti kotitöistä ja muista vapaa-ajan tekemisistä. Jo tämä arkinen liikkuminen kattaa suuren osan tarvittavasta aerobisesta liikunnasta. Sen sijaan anaerobista liikuntaa tulee tehtyä arjessa huomattavasti vähemmän. Ihmisen ei tarvitse kantaa raskaita painoja kuin poikkeustilanteissa, jolloin lihassolujen harjoittaminen jää minimiin. Tämän seurauksena lihasten voima heikkenee ja niiden massa pienenee, jolloin myös esimerkiksi ryhti heikkenee ja rasvan osuus kehossa kasvaa. Kuntosaliharjoittelulla pyritään siis paikkaamaan nykyihimisen arjesta puuttuvaa palikkaa eli lihaksiin kohdistuvaa rasitusta. Näin voidaan ennaltaehkäistä monenlaisia loukkaantumisia ja toisaalta myös nopeuttaa paranemista.
Kuntosaliharjoittelun avulla aineenvaihdunta kiihtyy – jopa levossa
Kun lihaksia treenataan ja vahvistetaan, niiden koko ja tiheys kasvavat. Lihas on niin kutsuttua aktiivista kudosta, jonka ylläpitämiseksi keho käyttää rutkasti energiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mitä suuremmat lihakset, sitä enemmän niiden ylläpitäminen kuluttaa, olit sitten kuntosalilla tai kotisohvalla. Jos siis haluat kiihdyttää aineenvaihduntaasi, kannattaa huolehtia siitä että treenaamisen lisäksi myös syöt riittävästi, jotta lihaksesi pääsevät kehittymään toivotulla tavalla.
Vain kaksi kertaa kuntosaliharjoittelua viikossa riittää
Toisin kuin yleisesti ajatellaan, kuntosalilla ei tarvitse huhkia viikon jokaisena päivänä – tai edes useimpana niistä. Esimerkiksi TFW treenissä maksimimäärä treeniä on neljä kertaa viikossa, mutta jo 2-3 viikottaisella treenillä voidaan saavuttaa todella hyviä tuloksia. Tätä ajatusta tukee myös UKK-instituutin laatimat liikuntasuositukset, joiden mukaan lihaskuntoharjoittelusta saadaan runsaasti hyötyjä jo kahdella viikottaisella harjoittelukerralla. Tässä oleellista on se, että harjoituskertojen aikana työ osuu kaikkiin vartalon lihasryhmiin. Sen takia erilaiset vapailla painoilla sekä oman kehon painolla tehtävät harjoitteet ovat loistavia, sillä niihin osallistuvat enemmän tai vähemmän kehon kaikki lihakset aina päästä varpaisiin.
Kuntosaliharjoittelu on siis ennen kaikkea helposti lähestyttävä ja yksinkertainen tapa päästä hyvään fyysiseen kuntoon, sillä kaikki fyysinen tekeminen vaatii enemmän tai vähemmän lihastyötä. Mitä enemmän lihaksissa on massaa ja voimaa, sen suorituskykyisempi keho on.