

Jokainen meistä on varmasti joskus juossut lapsena – ja ehkä varttuneemmallakin iällä. Juokseminen kuuluu ihmisen perustoimintoihin. Aikojen saatossa juoksukyky onkin mahdollistanut lajimme selviämisen auttamalla meidät karkuun villipetojen kynsistä ja toisaalta mahdollistamalla ruoan hankinnan. Kuitenkin tänä päivänä harvempi meistä varsinaisesti tykkää juoksemisesta ja tähän on luonnollinen selitys.
Miksi emme enää juokse?
Nykyihmisen elämä koostuu monesta eri osasta ja sen takia monella päällimmäinen arjen teema on kiire. Aamu alkaa kiirehtimisellä töihin, päivä jatkuu kiirehtimisellä töissä ja kotiin saavuttua olo on niin nuutunut, että jo kotityöt voivat tuntua ylitsepääsemättömältä tehtävältä. Sama kaava toistuu viikosta toiseen eikä hyvää hetkeä juoksemiselle tunnu löytyvän.
Eräänä päivänä tunnet kuitenkin itsesi virkeäksi ja päätät lähteä lenkille. ”Nyt pusken itseäni oikein kunnolla, kun kerran olen tähän asti päässyt”, ajattelet ja saavut kotiin hiestä ja huohotuksesta huolimatta tyytyväisenä itseesi. Päätät, että tästä lähtien lenkkeilet ainakin kaksi kertaa viikossa. Kunnes kuukauden päästä toteat, ettet ole juossut yhtäkään lenkkiä tuon poikkeuksellisen tapahtuman jälkeen. Mikä meni vikaan? Miksi lenkkipolulle lähteminen ei enää onnistunut, vaikka juokseminen olikin yhden kokemuksen perusteella ihan mukavaa puuhaa?
Vaikka treenin jälkeinen fiilis olisi kuinka hyvä, epämukavuuden välttäminen yleensä painaa puntarissa enemmän. Jos tiedät edessä olevan tunti kidutusta lenkkeilyn muodossa, on helppo olla lähtemättä. Näin et myöskään saa tarvitsemaasi harjoitusta ja kaikki seuraavatkin satunnaiset lenkit tuntuvat yhtä rankalta kuin ensimmäinenkin. Harjoituksen puute saa siis juoksemisen tuntumaan rankalta. Juoksemisen rankkuus puolestaan johtaa harjoituksen puutteeseen. Tämä on tyypillinen kierre aloittelevien kuntoilijoiden keskuudessa, josta kannattaa pyrkiä pääsemään ulos. Juokseminen on nimittäin erittäin hyödyllistä sekä aivojen että kehon terveyden kannalta.
Juokseminen ja sen lukuisat hyödyt
1. Juokseminen parantaa immuunijärjestelmää
Juokseminen parantaa kehon vastustuskykyä ja auttaa taistelemaan tauteja vastaan. Jos koet olevasi usein flunssassa, kokeile juoksemista.
2. Juokseminen pidentää elinikää
Juokseminen ei ole pelkästään yhteydessä pidempään elinikään, vaan myös lisääntyneeseen terveiden elinvuosien määrään.
3. Juokseminen parantaa unenlaatua
Kukapa ei nykypäivän hektisessä ympäristössä hyötyisi laadukkaammasta unesta ja paremmasta jaksamisesta. 23 eri tutkimuksesta tehdyn analyysin perusteella juokseminen on yhteydessä nopeampaan nukahtamiseen ja korkealaatuisempaan uneen.
4. Juokseminen auttaa painonhallinnassa
Painonhallinnassa vaikein osuus ei tunnetusti ole sen pudottaminen, vaan kilojen pitäminen poissa. Tutkimusten mukaan onkin hyvin tavallista, että laihduttanut henkilö on takaisin aiemmassa painossaan 1,5 vuoden kuluttua painonpudotuksesta. Poikkeuksen sääntöön tekevät kuitenkin aktiiviliikkujat. Henkilöt, jotka harrastavat liikuntaa useita kertoja viikossa säilyttävät saavuttamansa tulokset 90% todennäköisyydellä.
5. Juokseminen edistää mielenterveyttä ja vähentää ahdistusta
Fyysisen kunnon lisäksi juokseminen parantaa myös henkistä hyvinvointia. Tutkimusten mukaan liikunta voi jopa tuottaa samanlaisia positiivisia tuloksia kuin terapia tai lääkehoidot.
Miten tehdä juoksemisesta pysyvä tapa?
Toisin kuin ajatellaan, pysyvien tapojen muodostaminen ei perustu puhtaasti tahdonvoimaan, vaan siihen, että tekeminen on mielekästä. Paras tapa mielekkyyden karistamiseen onkin tekemällä liian kovaa ja pyrkimällä liian tehokkaaseen suoritukseen. Näin polttoaineena käytetään nimenomaan tahdonvoimaa, joka on hyvin nopeasti kuluva energiavara.
Mutta kun tekeminen tapahtuu aidosta halusta ja tekemisen ilosta, tavan ylläpitäminen on vaivatonta. Silloin tahdonvoimaa tarvitaan korkeintaan vain hetkellisesti lenkkitossujen pukemiseen ja ulos lähtemiseen. Loppu huolehtii itsestään. Tämä onnistuu silloin, kun lakkaamme tavoittelemasta pikavoittoja ja sen sijaan treenaamme omalla tasollamme, satunnaisesti uittaen varvasta hieman mukavuusalueen ulkopuolella.
Aloita siis juoksuharjoittelu yksittäisistä pyrähdyksistä tai rauhallisesta lenkkeilystä. Juoksemisen ei tarvitse olla tunnin kestävä koitos, vaan se voi olla muutaman kymmenen sekunnin mittainen sprintti tai parin kymmenen minuutin kevyt hölköttely. Kun aloitat kevyesti, huomaat että nälkä kasvaa syödessä ja jossain vaiheessa haluat mennä kovempaa. Näin kehityt jatkuvasti oman tasosi mukaan ja mikä tärkeintä, motivaatio lähtee sisältä.
Ohjelma, joka sisältää 2 lenkkiä viikossa:
Juokseminen on myös oleellinen osa TFW-metodia ja yksi syy siihen, miksi treenaajamme saavat niin hyviä tuloksia. Vaikka juokseminen on jo itsessään huippulaji, monipuoliseen lihaskuntoharjoitteluun yhdistettynä se kattaa kaikki liikunnan mahdolliset terveysvaikutukset ja muuttaa kehonkoostumusta lisäämällä lihasmassaa ja vähentämällä rasvamassaa. Monen elämän mullistaneeseen TFW metodiin pääset tutustumaan tarkemmin täältä!