

Miten jooga voi auttaa parempiin liikunnallisiin tuloksiin ja kevyempään kehoon?
Ensimmäinen taistelijoiden joogakurssi pidettiin tänä syksynä TFW Konalan salilla. Kurssin keskiössä oli sisäinen tasapaino kehon geometrian avulla, mikä vaatii hiljentymistä kehon äärelle.
Kehossa toiset lihakset ovat usein vahvempia kuin toiset. Vahvat lihakset ovat tottuneet tekemään liikkeessä tai staattisessa asennossa työn heikkojen lihasten puolesta. Tämä aiheuttaa epätasapainoa, mikä voi aiheuttaa kivun tuntemuksia.
Joogatessa tuomme tietoisuuden asentoomme ja sisäiseen tasapainoon lihasten välillä. Se vaatii hiljentymistä ja sisäänpäin kääntymistä, jotta keholliset vivahteet pystyy tunnistamaan. Kun alat erottamaan oman kehosi viestejä on niitä helpompi myös alkaa muuttamaan. Koska keho on kompleksinen kokonaisuus ja ei välttämättä omaksu uudenlaista työskentely-tasapainoa kovin helposti vaatii se paljon toistoja sekä sitoutumista.
Lihastasapainon etsimisessä laatu on tärkeämpää kuin määrä
On tärkeää ajatella enemmän kehon liikkeen/asennon laatua sisäisesti kuin sitä että saa mahdollisimman monta tai nopeaa sarjaa tehtyä. Kun tasapaino lihasten välillä on parempi huomaa että asento/sarja liikkeitä tuntuu kevyeltä ja niitä onkin helpompi tehdä. Eli kannattaa investoida laatuun kuin määrään.
Kehossa toimii aina sarja lihaksia eri kerroksissa ja koko vartalon läpi. Mikään lihas ei tee yksin liikettä vaan on aina suhteessa muihin lihaksiin, niveliin, jänteisiin, kalvoihin sekä luihin. Kaikki tuki- ja liikerakenteet toimivat ihanteellisesti katsottuna yhdessä hyvässä suhteessa toisiinsa, tasapainossa.
Joogassa käytämme kehon linjauksen hahmottamista kehossa apuna sisäisen tasapainon oivaltamiseen ja toteuttamiseen. Kun tuomme kehon sisäistä geometriaa linjaan toisiinsa nähden alkaa väistämättä kehon lihasten voima tasapainottua. Heikot lihakset alkavat ottamaan vastuun omasta osastaan ja vahvemmat antavat tilaa heikommille hoitaa oman osuutensa. Ihanteellisesti jokainen kehon osa hoitaa oman osuutensa ja vastuunsa asennosta/liikkeestä ja antaa muiden osien hoitaa omansa. Tämä lisää energian liikkuvuutta ja määrää kehossa. Se antaa kevyemmän tunteen ja jaksat paremmin ilman turhaa yrittämistä.
Tärkeää on myös muistaa että voima ei tule puristamisesta ja jännittämisestä vaan tasapainoisesti energian/tietoisuuden jakamisesta kehossa. Se auttaa kun ajattelee että pidentää lihaksia/energiaa kehosta ulospäin, eikä purista sisään päin. Lihakset pitenevät ja ojentuvat vaikka ne taipuisivatkin fyysisesti sisäänpäin. Tätä voi olla vaikea ymmärtää ensin, mutta kun sen oivaltaa niin keho tuntuu huomattavasti energisemmältä.
Kunto ei aina olekaan mitattavissa numeroilla. Kuinka monta liikesarjaa on tehnyt, kuinka nopeasti, kuinka isoilla painoilla tai kuinka pitkälle on päässyt. Vaan kunto voi olla myös tunne kehossa kun liikkuu sekä on paikallaan. Keveys mikä tulee sisäisestä oivaltamisesta miten liikuttaa kehoa, miten antaa sille parhain mahdollinen tuki suorituksessa oli se sitten korkeita urheilu suorituksia tai tavallista arkipäivän liikettä. Se on tehokkuutta sisäisessä tasapainossa, mikä antaa tunteen vapaudesta liikkua ilman jatkuvaa tarvetta puristaa itsestään liikaa. Liike on vaivaton, vapaa ja voimakas.
Joogakurssilta saat ohjeita oman kehosi tasapainon löytämiseen.
Tule mukaan joogakurssille
Katso täältä miten voit testata syvien vatsalihastesi kunnon